• Rejestracja
Pierwszy raz tutaj? Zajrzyj do FAQ!
x
Witamy w serwisie zapytaj.zhp.pl, gdzie możesz zadawać pytania i otrzymywać odpowiedzi od innych harcerzy.

Możesz też zdobywać punkty za zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Tutaj pomaganie innym się opłaca! Więcej informacji tutaj!


Na wiele pytań odpowiedź znajdziesz w dokumentach ZHP:


Czy drużynowa ma prawo odebrać harcerzowi sprawność?

+2 głosów
Mój brat chodzi do drużyny, którą prowadzi drużynowa w wieku ok. 17 lat. Ostatnio dużo chorował i nie przychodził na zbiórki. Dowiedział się że jemu i jego koledze odbierze jakąś sprawność za nie chodzenie na zbiorki. Czy ma do tego prawo?
pytanie zadane 31 stycznia 2018 przez użytkownika Wikikiwiktoria (137)   1 4 8
Współczynnik akceptacji: 0%
   

1 odpowiedź

+4 głosów

Odpowiedź znajdziesz na pierwszych 4 stronach Regulaminu sprawności (wersja dziś obowiązująca pochodzi z 2014 r.). W skrócie: nie, raz zdobytych sprawności nie można odebrać, bo sprawność jest potwierdzeniem opanowania jakiejś umiejętności, a tego się raczej nie da utracić, przynajmniej w krótkim czasie. Na pewno nie można „odebrać sprawności” za karę za niespełnianie oczekiwań na innym polu.

odpowiedź 31 stycznia 2018 przez użytkownika vanadey (15,525)   16 78 293
Dziękuję za pomoc

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 650 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2018 w Drużyna przez użytkownika Druh_ananas (237)   2 12 18
+1 głos
1 odpowiedź 578 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 511 wizyt
pytanie zadane 12 grudnia 2016 przez użytkownika wąski!:D (712)   19 39 58
+1 głos
1 odpowiedź 218 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2020 przez użytkownika Mleczkokokosowe (171)   9 14
+9 głosów
1 odpowiedź 534 wizyt
pytanie zadane 2 września 2013 w Drużyna przez użytkownika Marlenn (3,915)   33 56 82
Ta strona używa plików ciasteczek. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie.
Pomysł, wykonanie, osoba odpowiedzialna za działanie serwisu: hm. Szymon Gackowski
...