• Rejestracja
Pierwszy raz tutaj? Zajrzyj do FAQ!
x
Witamy w serwisie zapytaj.zhp.pl, gdzie możesz zadawać pytania i otrzymywać odpowiedzi od innych harcerzy.

Możesz też zdobywać punkty za zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Tutaj pomaganie innym się opłaca! Więcej informacji tutaj!


Na wiele pytań odpowiedź znajdziesz w dokumentach ZHP:


Czy możliwa jest praca w dwóch drużynach jednocześnie?

+5 głosów
Ostatnio pojawiła się opcja działania w dwóch różnych drużynach harcerskiej (w której działam od 5 lat) i starszoharcerskiej w innym hufcu? czy to możliwe?
pytanie zadane 20 stycznia 2014 w Drużyna przez użytkownika gąsienca (130)   2 4
Współczynnik akceptacji: 0%
   

2 odpowiedzi

+6 głosów

Tak, jest to możliwe. Jeśli na przykład jesteś w wieku starszoharcerskim, to masz przydział służbowy do drużyny starszohacerskiej, a jak do tego jesteś zastępową w drużynie harcerskiej to masz tam przynależność. Szczegółowo kwestie te reguluje ta instrukcja. W jednostce z przydziałem płacisz składki, zdobywasz stopnie etc.

odpowiedź 20 stycznia 2014 przez użytkownika cebul (10,528)   20 80 176
edycja 20 stycznia 2014 przez użytkownika cebul
Zastanawiam się, jak to jest z tym przydziałem i przynależnością... Ja będąc w drużynie wędrowniczej miałam do niej przynależność, przydział mam do hufca (innego niż ten, w którym działa DW), bo jestem drużynową i instruktorem. Ale rozumiem, że gdybym nie była instruktorem, to formalnie powinnam mieć przydział do DW, a przynależność do jednostki, w której jestem kadrą?
Zgodnie z instrukcją przydział służbowy do hufca mają także członkowie pełniący funkcje instruktorskie. Jako drużynowa również powinnaś mieć przydział służbowy do hufca, a przynależność do jednostki, gdzie pełnisz funkcję oraz ew. do innych, do których należysz (np. DW w omawianym przypadku).
+1 głos
Tak, ale pamiętaj, że najważniejszą jednostką jest teraz dla Ciebie drużyna starszoharcerska. Tam płacisz składki, zdobywasz stopnie itp. Jeśli uważasz, że masz za mało czasu na dwie drużyny to niestety powinno się zrezygnować z tej harcerskiej.

Drużynowy drużyny starszoharcerskiej musi wyrazić zgodę na działanie w drużynie harcerskiej. Może się na to nie zgodzić - wtedy uszanuj taką decyzję.
odpowiedź 20 stycznia 2014 przez użytkownika qj0n (15,619)  
Ze zgodą drużynowego sth. to nie całkiem tak. Trzeba go poinformować, warto porozmawiać, jak się to widzi, czy da się radę, czy nie odbije się negatywnie i postąpić zgodnie z wnioskami z tej rozmowy.
Ale formalnie nie trzeba uzyskać takiej zgody i drużynowy nie może tak po prostu tego zabronić.
W sumie jak teraz patrzę to wg instrukcji nikt nie potrzebuje zgody "pierwszego drużynowego" na członkostwo w drugiej jednostce, nawet zuch.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 630 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2014 w Przepisy, ewidencja, dokumentacja... przez użytkownika rolfrog (424)   12 18 35
+2 głosów
3 odpowiedzi 360 wizyt
pytanie zadane 24 stycznia 2013 w Przepisy, ewidencja, dokumentacja... przez użytkownika Rycerka (1,627)   21 37 60
0 głosów
2 odpowiedzi 109 wizyt
pytanie zadane 27 września w Drużyna przez użytkownika barbi00va (105)   1 3
0 głosów
1 odpowiedź 103 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 349 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2017 w Drużyna przez użytkownika szeregowa_42 (125)   2 6 13
Ta strona używa plików ciasteczek. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie.
Pomysł, wykonanie, osoba odpowiedzialna za działanie serwisu: hm. Szymon Gackowski
...