• Rejestracja
Pierwszy raz tutaj? Zajrzyj do FAQ!
x
Witamy w serwisie zapytaj.zhp.pl, gdzie możesz zadawać pytania i otrzymywać odpowiedzi od innych harcerzy.

Możesz też zdobywać punkty za zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Tutaj pomaganie innym się opłaca! Więcej informacji tutaj!


Na wiele pytań odpowiedź znajdziesz w dokumentach ZHP:


Gdzie na mundurze umieszczać stopnie żeglarskie?

+12 głosów
Nie należę ani nigdy nie należałam do drużyny żeglarskiej. Mam standardowy mundur ZHP. Mam jednak patent żeglarski. Czy mogę umieścić na maundurze jakieś oznaczenie, że go posiadam? Jeśli tak to gdzie i co to może być?
pytanie zadane 9 stycznia 2013 w Regulamin mundurowy przez użytkownika Yelle (2,049)   32 60 85
Współczynnik akceptacji: 29%

zmienione kategorie 19 lutego 2013 przez użytkownika Gacek
   

5 odpowiedzi

+4 głosów
Polecam zapoznanie się z poniższym artykułem

http://wodniacy.eu/almanach.item.61/jak-wygl%C4%85daj%C4%85-oznaczenia-stopni-%C5%BCeglarskich.html

- tak wyglądają oznaczenia stopni na mundurach wodnych. Oznaczenie pierwszego stopnia czyli Stopnia Żeglarza Jachtowego w przypadku nienależenia do drużyny wodnej myślę, że można umieszczać na prawym rękawie munduru - jak chociażby oznaczenie specjalności, leśne wampum czy zdobyte sprawności.
odpowiedź 9 stycznia 2013 przez użytkownika Adam Pietrzak (1,163)   5 10 21
Na prawym to na pewno nie. Jak już, to na lewym, tak jak wodniacy. Chociaż z wypowiedzi innych druhów i druhen dowiedziałam się, że ja i mnóstwo osób z mojej chorągwi nosimy tę plakietkę nieregulaminowo od wielu lat... -.-
Niestety na prawym ramieniu też regulamin jej nie przewiduje, bo jeśli liczymy patent jako sprawność mistrzowską, to możemy sobie przyszyć sprawność w czarnej obwódce (chyba taka z kotwicą ;) ), ale zwykłą, szarą sprawność, a nie oznaczenie mające 6 cm średnicy.
+3 głosów
Patent żeglarski, zgodnie z regulaminem jest odpowiednikiem sprawności mistrzowskiej, także moim zdaniem, jego oznaczenie, może być noszone na zielonym mundurze, tam gdzie sprawnośći. Czyli na prawym rękawie.
odpowiedź 18 lutego 2013 przez użytkownika JM (1,797)   20 43 64
Wydaje mi się, że odpowiedników sprawności mistrzowskich nie oznacza się tak jak sprawności.
Co masz na myśli? Przecież sprawności mistrzowskie istnieją i mają określony kolor obwódki...
Chodzi mi o to, że są dwie interpretacje "interpretacje sprawności mistrzowskich": 1. odpowiednik jest sprawnością tylko zdobytą w innym trybie i normalnie się je oznacza. Tu pojawiają się jednak pytania czy jeśli zdobędę kilka odpowiedników z tego samego ciągu to czy oznacza się raz czy kilka razy. Co z takimi które mają własne oznaczenie/odznakę (ratownik, znak spadochronowy, przodownik) - czy mogę jednocześnie oznaczyć je oznaką sprawności.
2. Druga interpretacja jest taka, że odpowiedniki, nie są sprawnościami, nie oznacza się i są jedynie wskazaniem kierunku rozwoju.

Jeszcze inna sprawa: nawet jakby żeglarza oznaczyć jako sprawność to warto pamiętać, że sternik będzie miał takie samo oznaczenie.
Czy odpowiedniki sprawności mistrzowskich oznacza się na mundurze jak sprawności?
+1 głos
Regulamin nie przewiduje miejsca na plakietkę stopnia żeglarskiego
odpowiedź 9 stycznia 2013 przez użytkownika Ciechomski Bogdan (1,780)   11 27 50
+1 głos
W kwestiach dotyczących specjalności zachowały ważność regulaminy odznak i mundurów z 1997. Oznaki stopni żeglarskich przewidziane są jedynie dla członków drużyn wodnych. Na lewym rękawie 5cm poniżej wszycia. Okrągłe naszywki jak w linku w odpowiedzi jednaj z odpowiedzi.
odpowiedź 9 stycznia 2013 przez użytkownika royas (21,289)  
+1 głos
Granatowa, okrągła plakietka oznaczająca żeglarza jachtowego, powinna się znajdować na lewym rękawie.

Jestem harcerzem "zielonym" jak Ty, w tym roku zaprzyjaźniłam się z drużyną "granatowych" (wodniaków) i zrobiłam z nimi patent żeglarski. Ich drużynowa dowiadywała się specjalnie w moim temacie jak przyszyć oznaczenie patentu, i gdzie, więc możesz zaufać trafnści mej odpowiedzi ;)
odpowiedź 16 stycznia 2013 przez użytkownika Flanelcia (112)   1
Oznaki stopni żeglarski są określone w starym "Regulaminie odznak..." w rozdziale zatytułowanym "Oznaki stopni żeglarskich członków drużyn wodnych". Jak dla mnie jasne jest, że jak się nie jest wodniakiem, to się ich nie nosi.
Chciałabym zauważyć iż można byc na raz w wiecej niż jednej drużynie. Przydział mam w drużynie zielonej z racji pełnienia funkcji przybocznej jednak jestem rownież jako Wedrownik w drużynie specjalnosciowej jaka są właśnie wodniacy. W tym wypadku mozna nosić odznaczenia obu drużyn, inne rozwiazanie nie mialoby sensu. Kuriozalnym wydarzeniem byłoby wymagania kupienia drugiego munduru na odznaczenia wodniackie, nie uważa Druh?
Ok. Ale czy w pytaniu i Twojej odpowiedzi jest mowa o takiej sytuacji?
W mojej odpowiedzi, tak. Przepraszam, jeśli tego nie doprecyzowałam. Uznałam, że to oczywiste. Mea culpa, mea maxima culpa!

Wydaje mi się jednak iż, nie jest błędem przyszycie tej plakietki również, nie będąc w mojej sytuacji. Jesteśmy w ramach jednego Związku, regulamin nie mówi iż, jedne oznaczenia są tylko wodniackie a inne tylko "zielone". Jeśli zachodzą tego typu sytuacje (np. w przypadku patek, z racji innego rodzaju munduru specjalnościowego) to pojawiają się odpowiedniki. To tak jakby zabronić ratownikowi drużyny wodniackiej przyszycia do rękawa, plakietki z czerwonym krzyżem, bo to odznaczenie harcerza-ratownika, które nosi się zwyczajowo do munduru "szarego". Kurs, którego zdobyte umiejętności, są w ZHP uznane za "godne" posiadania plakietki, powinien być respektowany wśród wszystkich harcerzy, toć (znów) należymy do tego samego Związku Harcerstwa Polskiego.
Dla mnie nie było oczywiste, że "Jestem harcerzem "zielonym"(...) zaprzyjaźniłam się z drużyną "granatowych" (wodniaków) (...) Ich drużynowa..." oznacza, że jesteś w drużynie wodnej. Ale zdarza się nie zrozumieć. :)
Co do "regulamin nie mówi iż, jedne oznaczenia są tylko wodniackie a inne tylko "zielone"" - problem w tym, że właśnie mówi: ""Oznaki stopni żeglarskich członków drużyn wodnych". Oczywiście każdy może sobie naszyć taką plakietkę na rękawie czy nawet na berecie, ale nie może twierdzić, że nosi ją zgodnie z regulaminem. Myślę, że pytanie dotyczyło co na ten temat jest w regulaminie, a nie co kto uważa. Ja np. uważam, że jak ktoś lubi mieć dużo plakietek to mógłby sobie taką na rękaw przyszyć, nic strasznego się nie stanie, ale to raczej byłaby słaba odpowiedź.
W sumie w nazewnictwa regulaminu ("Oznaki stopni żeglarskich członków drużyn WODNYCH") i z tego co piszecie wynika, że jeżeli na zielonym mundurze będę mieć na prawym ramieniu plakietkę specjalności wodnej (czyli jestem w drużynie wodnej), to na lewym mogę sobie przyszyć oznaczenie patentu, a jak nie mam plakietki specjalności, to nie mogę.
Jak dobrze, że mami plakietkę specjalności na lądowym mundurze i wodny mundur... ;)
Bardziej bym to ujął tak "a ja nie MOGĘ nosić plakietki specjalności, to nie mogę nosić oznaczenia stopnia żeglarskiego". Ale to i tak nie jest takie proste, bo czy za drużyny wodne należy uznawać tylko drużyny z przyznanym mianem "drużyny specjalnościowej"?
Z tego dyskusji na razie wynikałoby, że za drużyny wodne uznajemy tylko te w granatowych mundurach. Bo w regulaminie mundurowym drużyn wodnych taki właśnie uznany jest za mundur regulaminowy. Wynikałoby z tego również, że według tych regulaminów nie może istnieć drużyna specjalności wodnej w lądowych mundurach. W takim razie po co są plakietki specjalności wodnej?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 382 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 262 wizyt
–4 głosów
1 odpowiedź 509 wizyt
pytanie zadane 14 października 2016 w Regulamin mundurowy przez użytkownika dh. Maja (434)   10 50 62
+15 głosów
3 odpowiedzi 1,532 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2012 przez użytkownika Patriae (227)   3 4 10
+2 głosów
1 odpowiedź 281 wizyt
Ta strona używa plików ciasteczek. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie.
Pomysł, wykonanie, osoba odpowiedzialna za działanie serwisu: hm. Szymon Gackowski
...