• Rejestracja
Pierwszy raz tutaj? Zajrzyj do FAQ!
x
Witamy w serwisie zapytaj.zhp.pl, gdzie możesz zadawać pytania i otrzymywać odpowiedzi od innych harcerzy.

Możesz też zdobywać punkty za zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Tutaj pomaganie innym się opłaca! Więcej informacji tutaj!


Na wiele pytań odpowiedź znajdziesz w dokumentach ZHP:


Oznaczenie stopnia - na jednym czy obu naramiennikach?

+4 głosów
Czuwaj!

Mam pytanie dotyczące oznaczenie stopnia na pagonach. Jeśli otrzymałam stopień ochotniczki to mam go oznaczyć na obu pagonach? Czyli na każdym pagonie mam mieć po jednej belce czy wystarczy belka na jednym z pagonów? To samo pytanie do numeru drużyny oznaczonego na pagonie metalowymi cyferkami. Numery na obu czy na jednym? Jak jednym to na prawym czy lewym?
pytanie zadane 25 lipca 2013 w Próby przez użytkownika harcerkacc (660)   9 25 39
Współczynnik akceptacji: 31%

edycja 6 sierpnia 2013 przez użytkownika royas
   

3 odpowiedzi

+9 głosów

1.1 Na naramiennikach harcerze, harcerki, harcerze starsi, harcerki starsze, wędrownicy, wędrowniczki noszą patki z oznaczeniami stopni harcerskich. Patki mogą być noszone także przez instruktorów. Kolorystyka patek ustalana jest przez drużynę. Pod stopniami może znajdować się numer drużyny lub szczepu. 

Oznaczenia stopni określa system stopni harcerskich.
1.2 Naramiennik wdrowniczy 
Naramiennik nadawany jest obrzędowo wędrownikom po ukończeniu Próby Wędrowniczej oraz 
instruktorom pracujcym z wędrownikami. Pozostali czonkowie ZHP nosz w tym miejscu patkę
analogicznie jak w pkt 1.1 
Czyli jak nie posiada się naramiennika wędrowniczego i nie jest się zuchem ani instruktorem, to oznaczenia stopni nosi się na obu naramiennikach (liczba mnoga, czyli obu, potwierdzone jeszcze ostatnim zdaniem z pkt 1.2.)
odpowiedź 4 sierpnia 2013 przez użytkownika royas (19,431)  
Powyższy cytat jest z już nieaktualnego regulaminu. Fragment aktualny przytacza Ola w komentarzu do odpowiedzi Beaty.
+5 głosów
Zwykle jeśli jesteś w jednej drużynie i nie masz naramiennika wędrowniczego to na obu pagonach nosisz barwy drużyny i na obu oznaczasz stopień.

Jednak być może (choć mało prawdopodobne) w Twojej drużynie nosi się dwa różne pagony i np. oznacza numer tylko na jednym. Najlepiej spytać drużynowego, czy nie macie tego typu tradycji.
odpowiedź 25 lipca 2013 przez użytkownika qj0n (13,300)  
U mnie w drużynie nosi się dwa różne pagony ;) Jeden czerwony, drugi czarny. Nie mamy co prawda numeru drużyny, ale stopień oznaczamy tylko na jednym ramieniu (prawym), nawet jeśli ktoś nie ma naramiennika wędrowniczego (a nie ma, bo to drużyna harcerska), bo taka nam się narodziła tradycja :)
Ale z reguły rzeczywiście na obu pagonach nosi się stopień.
Jakoś tak niesymeytrycznie :D Jeśli są dwa pagony to oznaczać powinno sie po obu stronach co by było wiadomo z kim się ma do czynienia a nie dopiero jak się odwróci "tym właścywym" profilem :P
–2 głosów
Wszystko zależy od obrzędowości drużyny.
odpowiedź 4 stycznia 2016 przez użytkownika Beata (110)   1 2 5
Nie, gdyż obrzędowość drużyny nie może stać w sprzeczności z obowiązującymi regulaminami. Na wszelkie odstępstwa od regulaminu mundurowego drużyna każdorazowo musi uzyskać zgodę Naczelnika ZHP.
Możliwe że masz rację Gacku. Znam jednak drużynę, która ma na jednym pagonie oznaczony stopień, a na drugim numer drużyny. Być może mają zgodę, o której mówisz
Zapewne, gdyż w przeciwnym razie byłaby to zwykła samowolka i olewanie regulaminu.

Aż sprawdziłam, co mówi regulamin i czy bardzo robię samowolkę w drużynie ;)

członkowie ZHP mogą nosić naramienniki
w barwach środowiska z oznaczeniami stopni
harcerskich, mogące dodatkowo zawierać nu-
mer drużyny lub szczepu;

Moim zdaniem nie wyklucza to noszenia dwóch różnych kolorów naramienników, ale w sumie nie o to jest pytanie. Niby o oznaczeniach w liczbie mnogiej, ale też nigdzie nie jest napisane, że trzeba. Poza tym w regulaminie wcześniej napisane jest, że stopnie można oznaczać na jeden z trzech sposobów: na Krzyżu, na naramiennikach i na obu. Czyli teoretycznie, jeśli oznaczamy stopnie na krzyżu, to nie musimy na naramiennikach. Niestety działa dopiero od trzeciego stopnia... 

Podobne pytania

+5 głosów
3 odpowiedzi 281 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2013 przez użytkownika Marlenn (3,915)   15 56 82
+8 głosów
1 odpowiedź 492 wizyt
+2 głosów
3 odpowiedzi 236 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2016 w Próby przez użytkownika Po_prostu_Ola (122)   2 6
0 głosów
2 odpowiedzi 222 wizyt
pytanie zadane 20 października 2015 w Próby przez użytkownika cookie (110)   1 4
0 głosów
1 odpowiedź 102 wizyt
pytanie zadane 16 lipca w Regulamin mundurowy przez użytkownika royas (19,431)   57 243 424
Ta strona używa plików ciasteczek. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie.
Pomysł, wykonanie, osoba odpowiedzialna za działanie serwisu: hm. Szymon Gackowski
...