• Rejestracja
Pierwszy raz tutaj? Zajrzyj do FAQ!
x
Witamy w serwisie zapytaj.zhp.pl, gdzie możesz zadawać pytania i otrzymywać odpowiedzi od innych harcerzy.

Możesz też zdobywać punkty za zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Tutaj pomaganie innym się opłaca! Więcej informacji tutaj!


Na wiele pytań odpowiedź znajdziesz w dokumentach ZHP:


Drużynowy drużyny wędrowniczej bez naramiennika.

+4 głosów
Słyszałem od starszych instruktorów iż jest taka możliwość, że druzynowy druzyny wędrowniczej będący instruktorem bez naramiennika wędrowniczego jako drużynowy wyżej wymionenego pionu w służbie czynnej może sobie nadać naramiennik wędrowniczy. Czy jest to prawda?
pytanie zadane 26 czerwca 2013 w Wędrownicy przez użytkownika Kroogy (125)   1 3
Współczynnik akceptacji: 0%

zmienione kategorie 27 czerwca 2013 przez użytkownika royas
   

3 odpowiedzi

+2 głosów
Sobie samemu nadać nie może. Ale może otrzymać taki naramiennik po wzięciu udziału w szkoleniu z metodyki wędrowniczej, niekoniecznie musi to być kurs drużynowych wędrowniczych. Prawo nadania naramiennika ma wtedy prowadzący takie szkolenie.
odpowiedź 27 czerwca 2013 przez użytkownika Kluska (4,397)   20 55 92
0 głosów
Raczej nie. Idea jest taka, że naramiennik przyznaje osoba z naramiennikiem. Drużynowy powinien otrzymać naramiennik podczas kursu drużynowych wędrowniczych.
odpowiedź 27 czerwca 2013 przez użytkownika royas (21,295)  
0 głosów
Jest to możliwe np. kiedy osoba która prowadzi tą drużynę jest jeszcze z czasów przed wprowadzeniem tego instrumentu medodycznego.
odpowiedź 28 czerwca 2013 przez użytkownika Artur Droszczak (273)   1 3 11
Niestety nie mogę teraz znaleźć odpowiedniego regulaminu, ale o ile się nie mylę, to wikipedia ma rację:
>Przyznaje go [naramiennik wędrowniczy] rozkazem posiadający naramiennik drużynowy lub inny przełożony posiadający już naramiennik.
To fakt ale przykład który podaje nie wyklucza tego, ponieważ instruktor który prowadzi drużynę dłuższy czas jeszcze sprzed naramiennika i nie jest już ( na pewno) w wieku wędrowniczym nie może wykonać próby ( za stary) a przyznanie dlatego by było względnie dobrze jest w tym wypadku trochę naciągane bo noszenie naramiennika bo tak bez utożsamiania się z tym jest gorsze niż przyznanie go os kiedy się go nie ma.
Ale czy odpowiadasz "jest to możliwe" na pytanie "czy drużynowy wędrowniczy może przyznać sobie naramiennik", czy też "czy możliwe jest aby drużynowy wędrowniczy nie miał naramiennika"?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 355 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 803 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2017 przez użytkownika Michał1103 (105)   1 1 3
0 głosów
1 odpowiedź 253 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2017 w Próby przez użytkownika dh. Maja (434)   10 50 62
+2 głosów
1 odpowiedź 901 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2014 w Próby przez użytkownika MajewsQa (327)   5 12 24
0 głosów
1 odpowiedź 2,274 wizyt
Ta strona używa plików ciasteczek. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie.
Pomysł, wykonanie, osoba odpowiedzialna za działanie serwisu: hm. Szymon Gackowski
...