• Rejestracja
Pierwszy raz tutaj? Zajrzyj do FAQ!
x
Witamy w serwisie zapytaj.zhp.pl, gdzie możesz zadawać pytania i otrzymywać odpowiedzi od innych harcerzy.

Możesz też zdobywać punkty za zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Tutaj pomaganie innym się opłaca! Więcej informacji tutaj!


Na wiele pytań odpowiedź znajdziesz w dokumentach ZHP:


dwa środowiska [zamknięte]

+5 głosów
Czy da radę być w dwóch drużynach, które są w kompletnie innych środowiskach ? Otóż jestem sobie w drużynie starszoharcerskiej <w konkretnym zastępie, ale bez funkcji> i od nowego roku szkolnego idę do innego miasta do szkoły, gdzie chciałabym kontynuować działalność harcerską. Będzie to drużyna wędrownicza. Drużyna ta działa w innej chorągwi. Czy to robi różnicę? I której drużyny nosić oznaczenie <chusta, pagony, naszywki środowiska>? I jak z pagonem wędrowniczym, mam go zdobywać w macierzystej jednostce, czy w wędrowniczej?
komentarz zamknięcia: niezastosowanie się do prośby o poprawienie tytułu
pytanie zadane 3 czerwca 2013 w Drużyna przez użytkownika seregwen (240)   1 4 10
Współczynnik akceptacji: 100%

zamknięte 24 sierpnia 2013 przez użytkownika Gacek
   
popraw proszę tytuł pytania tak, by bardziej oddawało jego sens

3 odpowiedzi

+4 głosów
 
Najlepsza

Możesz być w dwóch jednostkach jednocześnie. Wszyscy Twoi drużynowi muszą jednak wyrażać na to zgodę. Przydział masz tylko do jednej drużyny (tej, w której płacisz składki). Jeśli będziesz wędrownikiem to taką drużyną chyba powinna być dla Ciebie drużyna wędrownicza - to przede wszystkim tam będziesz się rozwijał.

Pytanie, dlaczego chcesz działać w drużynie starszoharcerskiej, będąc wędrownikiem? Jeśli jesteś tam przybocznym i chcesz działać tam instruktorsko to ok, ale pamiętaj, że to drużyna wędrownicza jest tą, w której będziesz działać, a działalność instruktorska jest ważna, ale nie powinna zastępować Ci drużyny wędrowniczej.

Chustę i nakrycie głowy zmieniasz w zależności od sytuacji (jaką drużynę reprezentujesz), pagony możesz nosić dwa różne, ale jak zdobędziesz naramiennik to będziesz pewnie musiał zmieniać wraz z chustą (choć można z drużynowym to omówić, np u nas wędrownicy działający w innych drużynach nie noszą pagonu drużyny wędrowniczej). Wraz z barwami często zmienia się sznur (bo jesteś np. przybocznym w DSH, a nie w DW). Naszywki to sprawa do dogadania – jeśli obie drużyny je noszą to ja bym przyszył te z drużyny wędrowniczej (to w niej głównie działasz, a poza tym, dobrze jest pokazywać członkom DSH, że też się rozwijasz i działasz dalej i że wędrownictwo jest fajne ;) )

Naramiennik wędrowniczy zdobywamy w środowisku wędrowniczym.

 

odpowiedź 4 czerwca 2013 przez użytkownika qj0n (13,336)  
wybrane 6 czerwca 2013 przez użytkownika seregwen
+2 głosów
W dużej mierze zgadzam się odp. qj0na. Konkretnie masz dwie możliwości pozostawić przydział w starej drużynie, a do nowej uzyskać przynależność albo uzyskać przydział do nowej a w starej pozostwić jedynie przynależność. Możesz też to zrobić w dwóch krokach, najpierw w wrześniu jedynie przynależność do nowej, a jak uznasz, że to faktycznie ma snes, zmienić przydział do nowej. Żeby nie robić zamieszania ze składkami przydział najlepiej zmienić w ostatnim kwartale roku kalendarzowego.

Zgodę musi wyrazić jedynie drużynow drużyny do której uzyskujesz przydział/przynależność ale musisz poinformować dotychczasowego drużynowego o dołączeniu do nowej drużyny. Jeśli w momencie zmian nie będziesz miał jeszcze 16 lat potrzebujesz też zgody rodziców na należenie do nowej drużyny. (w razie czego zobacz w instrukcji o przydziale i przynależności pkt. pkt. 12. i 19.)

Co do barw i oznaczeń drużyny (naszywka, naramienniki, getry, chusta, sznur...) - ogólnie nosisz takie jak drużyna z którą aktualnie występujesz. Jeżeli drużyna nie będzie widziała problemu w noszeniu części barw z innej drużyny to możesz nie zmieniać wszystkiego - ale to zależy od klimatu i zwyczajów. Naszywki środowiska mogą być na rzepie.

Próbę wędrowniczą lepiej przejść w wędrowniczej - ma to większy sens. Jak zdbobędziesz NW to nosisz go nawet z barwami DSH.

No i pozostaje pytanie o sens pozostawania w DSH jako szeregowy. Czy będziesz miał na to czas. Czy będziesz w stanie w pełni zaangażować się w życie obu drużyn. Ale na te pytania odpowiedz sobie jak już będziesz w DW.
odpowiedź 4 czerwca 2013 przez użytkownika royas (19,438)  
+1 głos
Drużyna starszoharcerska, to drużyna niższa metodycznie, przechodzisz do drużyny wędrowniczej, więc w niej będziesz działał. Gdybyś pełnił dunkcję, to mógłbyś być w 2 środowiskach. A co do barw, pagonów itp, to nosisz je w zależności od sytuacji. Pagod wędrowniczy zdobywa się, jak sama nazwa mówi, w drużynie wędrowniczej, która metodycznie jest nastawiona na jego zdobywanie.
odpowiedź 21 sierpnia 2013 przez użytkownika karolciaK66 (292)   3 9

Podobne pytania

+4 głosów
1 odpowiedź 192 wizyt
pytanie zadane 17 września 2013 w Drużyna przez użytkownika Anna Szczęch (648)   4 7 16
0 głosów
2 odpowiedzi 102 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 przez użytkownika korkrtweet (105)   1 3
+1 głos
2 odpowiedzi 221 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2016 w Drużyna przez użytkownika GlobalCharles (110)   1 6
+1 głos
2 odpowiedzi 378 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2015 w Drużyna przez użytkownika lillythinker (131)   1 3 9
+5 głosów
1 odpowiedź 345 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2014 w Drużyna przez użytkownika moni (185)   1 6 10
Ta strona używa plików ciasteczek. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie.
Pomysł, wykonanie, osoba odpowiedzialna za działanie serwisu: hm. Szymon Gackowski
...