• Rejestracja
Pierwszy raz tutaj? Zajrzyj do FAQ!
x
Witamy w serwisie zapytaj.zhp.pl, gdzie możesz zadawać pytania i otrzymywać odpowiedzi od innych harcerzy.

Możesz też zdobywać punkty za zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Tutaj pomaganie innym się opłaca! Więcej informacji tutaj!


Na wiele pytań odpowiedź znajdziesz w dokumentach ZHP:


PRZYBOCZNO-ZASTĘPOWY

0 głosów
Czy można być przyboczno-zastępowym, czyli zielony sznur z brązowym suwakiem? a na apelach meldować jako przyboczny czy zastępowy??
pytanie zadane 10 lutego 2013 przez użytkownika wielkaorkiestra (136)   2 3 5
Współczynnik akceptacji: 33%
   
Proszę nie używać wyłącznie wielkich liter w tytule pytania. Dodawanie tagów również ułatwi wyszukiwanie odpowiedzi

3 odpowiedzi

+2 głosów
Można być jednocześnie zastępowym i przybocznym, jeśli potrafi się to pogodzić, dużo zależy od liczby przybocznych i ich obowiązków. Bardzo dużo zależy od stylu działania drużyny.

Sznur zielony z brązowym suwakiem to przyboczny z funkcją inną niż zastępowy w zastępie (np. zastępca, skarbnik, sanitariusz, kronikarz). Choć nie jest to w 100% zgodne z regu. (funkcyjny zastępu - sznur szary z brązowym suwakiem).  Nie da się jednocześnie oznaczyć obu tych funkcji.

Jeśli "meldujesz się" to raczej wyższa funkcja. Jeśli meldujesz zastęp to raczej zastępowy. Jeśli meldujesz drużynę to raczej przyboczny.
odpowiedź 10 lutego 2013 przez użytkownika royas (20,641)  
edycja 10 lutego 2013 przez użytkownika royas
+1 głos
Chyba jednak trzeba zdecydować się na jedną funkcję. :) Obie są MEGA ważne i niewyobrażam sobie, by jedna osoba pełniła je na raz.
odpowiedź 10 lutego 2013 przez użytkownika erbestynka (548)   5 13 31
ale jak nie ma po prostu takiej osoby, która mogłaby zastąpi zastępowego, bo sam zastęp to najważniejsza rzecz w drużynie. A musi być osoba pełniąca funkcję przybocznej, więc jak to zrobić aby być "2 w 1"
oo, zawsze przybocznym/przyboczną może zostać osoba z zewnątrz drużyny, a na zastępową/zastępowego można mianować osobę, która najdłużej (poza Tobą) w tym zastępie jest. :)
+1 głos
W mojej drużynie zawsze przybocznym był najbardziej doświadczony zastępowy. Taka osoba nosi tylko zielony sznur gdyż nie da się inaczej oznaczyć obu tych funkcji więc nosi się sznur tej wyższej. Jeśli chodzi o meldowanie to zależy od tego jaką funkcję obecnie pełnisz ale naprawdę nic się nie stanie jeśli zameldujesz zastęp mówiąc że jesteś przybocznym :)
odpowiedź 10 lutego 2013 przez użytkownika PLscout (2,642)   7 31 66

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 104 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia przez użytkownika Ciekawyharcerz (122)   4 8
+2 głosów
1 odpowiedź 162 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2015 w Turniej Zastępów przez użytkownika super-zastępowa (338)   2 16 31
+4 głosów
2 odpowiedzi 319 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2014 przez użytkownika super-zastępowa (338)   2 16 31
+2 głosów
2 odpowiedzi 455 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2014 w Drużyna przez użytkownika Płomienisty (639)   3 11 27
+5 głosów
1 odpowiedź 741 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2013 w Drużyna przez użytkownika KacperFG (1,200)   19 59 87
Ta strona używa plików ciasteczek. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie.
Pomysł, wykonanie, osoba odpowiedzialna za działanie serwisu: hm. Szymon Gackowski
...