• Rejestracja
Pierwszy raz tutaj? Zajrzyj do FAQ!
x
Witamy w serwisie zapytaj.zhp.pl, gdzie możesz zadawać pytania i otrzymywać odpowiedzi od innych harcerzy.

Możesz też zdobywać punkty za zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Tutaj pomaganie innym się opłaca! Więcej informacji tutaj!


Na wiele pytań odpowiedź znajdziesz w dokumentach ZHP:


Czy drużynowy może prowadzić zastęp?

+1 głos
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie jeden problem, mianowicie czy drużynowy może równolegle do prowadzenia drużyny prowadzić własny zastęp? Na pewno wiąże się to z różnymi problemami organizacyjnymi i wiele zależy od samej osoby, czy byłaby wstanie udźwignąć dodatkowe obowiązki.

Mnie jednak bardziej zastanawia, czy są jakieś zasady narzucone przez ZHP, które mówią że drużynowy nie powinien dodatkowo prowadzić zastępu.

Czuwaj!
pytanie zadane 19 października w Drużyna przez użytkownika Infiltrator (117)   1 1 7
Współczynnik akceptacji: 0%
   
Nie ma przepisu wprost zabraniającego łącznia funkcji drużynowego i zastępowego. Ale poza przypadkiem zastępu zastępowych, którego zastępowym drużynowy być powinien, nie wydaje się takie łącznie dobrym pomysłem. Z różnych względów. Ale gdy o nich myślę to pojawiają się różne pytania: Chodzi o zastęp w tej samej drużynie? Jaki to poziom (pion)? Ile lat ma drużynowy? Dlaczego nie ma innego kandydata na zastępowego?

2 odpowiedzi

+1 głos
Takie rozwiązanie może mieć sens w przypadku zastępu wędrowniczego - zarówno drużynowy innej drużyny, jak i drużynowy wędrowników sami też mogą działać w tej drużynie, jej zastępach czy patrolach
odpowiedź 19 października przez użytkownika qj0n (15,077)  
0 głosów
Mija się to z celem wychowawczym. Wprost- nie ma przepisu. Zakładając, że drużynowy ma odpowiednie przeszkolenie, jest w stopniu przewodnika i ma ukończone 16 lat, i dodatkowo prowadzi zastęp w swojej drużynie (inny niż zastęp zastępowych) to jest to zdecydowany sygnał że nie potrafi stosować zasad pracy harcerskiej.

Jeśli natomiast prowadzi go w innej drużynie... To wciąż ta zasada ma odniesienie ale nie do niego a do drużynowego u którego w drużynie ten zastęp działa. Dlaczego inny drużynowy ma prowadzić zastęp? ;)

 

Podsumowując- przepisu nie ma, ale nadal jest to niezgodne z zasadami metodyk i pracy harcerskiej.
odpowiedź 19 października przez użytkownika Skauciak (488)   2 2 18
wyjatek przy zakladaniu druzyny poprzez nabor do zastepu kadrowego ;) tak to bodaj w literaturze okreslano... aczkolwiek ten zastep po jakims czasie staje sie Zastepem Zastepowych

Podobne pytania

+14 głosów
4 odpowiedzi 476 wizyt
pytanie zadane 2 września 2013 w Drużyna przez użytkownika słonek (5,317)   36 79 107
+3 głosów
1 odpowiedź 791 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2014 w Drużyna przez użytkownika Duśka (170)   3 5 12
+2 głosów
1 odpowiedź 175 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2014 w Drużyna przez użytkownika Marysienka (356)   2 11 25
0 głosów
2 odpowiedzi 115 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2017 w Drużyna przez użytkownika harcerz112 (139)   1 8 16
+4 głosów
3 odpowiedzi 398 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2015 w Drużyna przez użytkownika Jeleniowaty (1,829)   4 19 50
Ta strona używa plików ciasteczek. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie.
Pomysł, wykonanie, osoba odpowiedzialna za działanie serwisu: hm. Szymon Gackowski
...