• Rejestracja
Pierwszy raz tutaj? Zajrzyj do FAQ!
x
Witamy w serwisie zapytaj.zhp.pl, gdzie możesz zadawać pytania i otrzymywać odpowiedzi od innych harcerzy.

Możesz też zdobywać punkty za zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Tutaj pomaganie innym się opłaca! Więcej informacji tutaj!

Na wiele pytań odpowiedź znajdziesz w dokumentach ZHP:

Stanowiska na festynach

+2 głosów
Czy podczas organizacji jakiegoś punktu, stanowiska na festynie, mając zgłoszoną akcję zarobkową, możemy żądać zapłaty co łaska od skorzystania?
Przykładowo robimy strzelnicę, wszystko załatwiamy sami i za własne pieniądze. Chcemy żeby zwróciły się nam chociaż koszta śrutu itp w związku z czym chcielibyśmy postawić puszkę, gdzie aby móc sobie postrzelać musiałby coś do puszki wrzucić. Nie mówię tutaj o konkretnych kwotach typu 5zł - 5 strzałów, tylko o wrzuceniu co łaskę jeśli ktoś chce wziąć udział
pytanie zadane 5 marca przez użytkownika Kacep (150)   5
Współczynnik akceptacji: 0%

Skoro jest zgłoszona i zatwierdzona akcja zarobkowa, akceptowana przez dyrekcję szkoły to jaki problem by był cennik? :)
Wydaje mi się, że działa to na podobnej zasadzie co akcja znicz z narzuconą ceną. Wtedy jest to sprzedaż, a nie akcja w związku z czym trzeba by mieć kasę, rozliczać się ze skarbówką itp.

1 odpowiedź

+2 głosów

Cześć!

Podobne zagadnienie było dyskutowane tutaj: http://zapytaj.zhp.pl/18981/czy-mog%C4%99-sprzedawa%C4%87-znicze-z-marketu , warto, żebyś poczytał.

Jeśli nie macie cennika, to można zakwalifikować takie strzelanie jako "cegiełkę" dla tych którzy się dorzucą do puszki. Być może jednak warto, żebyście rozważyli zrobienie tego w ramach działalności gospodarczej - również ze względu na walor edukacyjny dla Was. Oczywiście wówczas szczegóły do uzgodnienia ze skarbnikiem hufca.

Tak czy inaczej niezależnie czy wybierzesz formę zbiórki publicznej czy działalności gospodarczej warto pogadać ze skarbnikiem hufca, bo to on pośrednio (a bezpośrednio komenda chorągwi) będzie odpowiadał za zgodność z prawem Waszego działania :-) i powinien znać wszystkie niuanse prawne.

Czuwaj!

odpowiedź 5 marca przez użytkownika Adam Nowak (2,841)   6 23 68

Podobne pytania

+6 głosów
1 odpowiedź 478 wizyt
pytanie zadane 1 września 2013 przez użytkownika KoT (6,384)   25 75 126
0 głosów
1 odpowiedź 157 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2017 w Finanse przez użytkownika kochamharcerstwo (105)   1 3
–2 głosów
1 odpowiedź 145 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2016 w Finanse przez użytkownika minimini (147)   1 13 17
+10 głosów
2 odpowiedzi 680 wizyt
pytanie zadane 3 października 2013 w Finanse przez użytkownika Aleksandra Golecka (5,237)   16 46 137
+24 głosów
9 odpowiedzi 6,238 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2013 w Finanse przez użytkownika Nadia (241)   3 4 6
Ta strona używa plików ciasteczek. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie.
Pomysł, wykonanie, osoba odpowiedzialna za działanie serwisu: hm. Szymon Gackowski
...