• Rejestracja
Pierwszy raz tutaj? Zajrzyj do FAQ!
x
Witamy w serwisie zapytaj.zhp.pl, gdzie możesz zadawać pytania i otrzymywać odpowiedzi od innych harcerzy.

Możesz też zdobywać punkty za zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Tutaj pomaganie innym się opłaca! Więcej informacji tutaj!


Na wiele pytań odpowiedź znajdziesz w dokumentach ZHP:


Czy drużynowa ma prawo odebrać harcerzowi sprawność?

+2 głosów
Mój brat chodzi do drużyny, którą prowadzi drużynowa w wieku ok. 17 lat. Ostatnio dużo chorował i nie przychodził na zbiórki. Dowiedział się że jemu i jego koledze odbierze jakąś sprawność za nie chodzenie na zbiorki. Czy ma do tego prawo?
pytanie zadane 31 stycznia przez użytkownika Wikikiwiktoria (134)   1 3 8
Współczynnik akceptacji: 0%
   

1 odpowiedź

+3 głosów

Odpowiedź znajdziesz na pierwszych 4 stronach Regulaminu sprawności (wersja dziś obowiązująca pochodzi z 2014 r.). W skrócie: nie, raz zdobytych sprawności nie można odebrać, bo sprawność jest potwierdzeniem opanowania jakiejś umiejętności, a tego się raczej nie da utracić, przynajmniej w krótkim czasie. Na pewno nie można „odebrać sprawności” za karę za niespełnianie oczekiwań na innym polu.

odpowiedź 31 stycznia przez użytkownika vanadey (14,331)   16 75 270
Dziękuję za pomoc

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 274 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 183 wizyt
pytanie zadane 12 grudnia 2016 przez użytkownika wąski!:D (697)   13 37 57
+9 głosów
1 odpowiedź 383 wizyt
pytanie zadane 2 września 2013 w Drużyna przez użytkownika Marlenn (3,910)   20 56 82
0 głosów
1 odpowiedź 110 wizyt
pytanie zadane 3 czerwca 2017 w Regulamin mundurowy przez użytkownika dh. Maja (439)   7 46 62
0 głosów
1 odpowiedź 253 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2016 przez użytkownika harcerka:) (122)   4 8
Ta strona używa plików ciasteczek. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie.
Pomysł, wykonanie, osoba odpowiedzialna za działanie serwisu: hm. Szymon Gackowski
...