• Rejestracja
Pierwszy raz tutaj? Zajrzyj do FAQ!
x
Witamy w serwisie zapytaj.zhp.pl, gdzie możesz zadawać pytania i otrzymywać odpowiedzi od innych harcerzy.

Możesz też zdobywać punkty za zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Tutaj pomaganie innym się opłaca! Więcej informacji tutaj!


Na wiele pytań odpowiedź znajdziesz w dokumentach ZHP:


można być w dwóch drużynach naraz?

0 głosów
czuwaj, chciałabym należeć do dwóch drużyn naraz. w tej co aktualnie jestem nie  dzieje się za wiele, jesteśmy osobami z całego miasta. a w drugiej dużo jest religijności (tam chodzi moja siostra)- właśnie dlatego chciałabym do niej należeć...

czy do obu musiałabym chodzić na zbiórki? jak to wygląda w praktyce? można mieć funkcje w obu drużynach? jestem ciekawa, czy warto tak zrobić i czy to nie będzie 'za dużo' ;)

z góry dziękuję
pytanie zadane 4 lutego w Drużyna przez użytkownika szeregowa_42 (106)   4 11
Współczynnik akceptacji: 33%
   

2 odpowiedzi

+1 głos
 
Najlepsza
Zastanów się, czy tego potrzebujesz. Czy to nie będzie za dużo? Jeżeli deklarujemy się na wstąpienie do jakiejś jednostki to z założenia chcemy w pełni uczestniczyć w jej życiu. Czy zbiórki nie będą się na siebie nakładać, a biwaki kolidować ze sobą? Jeżeli jedna drużyna nie spełnia twoich oczekiwań i nie rozwijasz się w niej to może warto zapytać zastępowej/drużynowej, czy będzie się coś działo? Może gdy kadra zobaczy, że harcerzom "jest nadal mało" to zorganizuje regularne spotkania? Szkoda byłoby działać w obu jednostkach tylko trochę.

Osobiście nie spotkałam się z sytuacją, w której jedna osoba była w dwóch jednostkach tej samej metodyki (bo podejrzewam, że o tym piszesz). Takie sytuacje zdarzają się kiedy ktoś jest w jednej jednostce kadrą, a w drugiej uczestnikiem i działa ze swoimi rówieśnikami.

"czy do obu musiałabym chodzić na zbiórki?" - nic nie musisz robić na siłę, ale chyba chcesz, prawda? Po co być w drużynie jeżeli nie chcesz chodzić na zbiórki? Ja na twoim miejscu skupiłabym się na jednej drużynie i działała tam na 100%.
odpowiedź 6 lutego przez użytkownika JustynaCieślak (216)   1 4 13
wybrane 6 lutego przez użytkownika szeregowa_42
0 głosów
Oczywiście. Moja druzynowa jest członkiem 19 MDH Ogniste mrówki (gdzie jest drużynową) i w 25 MDSH Wilczyce ( gdzie jest po prostu członkinią)
odpowiedź 25 lipca przez użytkownika kacper_kossakowski (126)   1 7

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 140 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2016 w Drużyna przez użytkownika Aleksandra Grabarska (120)   1 4 7
+14 głosów
3 odpowiedzi 571 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2013 w Drużyna przez użytkownika Yelle (2,049)   26 60 85
+9 głosów
2 odpowiedzi 695 wizyt
pytanie zadane 5 września 2013 w Drużyna przez użytkownika Marlenn (3,915)   16 56 82
+4 głosów
3 odpowiedzi 327 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2015 w Drużyna przez użytkownika Jeleniowaty (1,733)   4 18 48
0 głosów
1 odpowiedź 245 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2016 w Przepisy, ewidencja, dokumentacja... przez użytkownika Uwarowit (460)   5 15 32
Ta strona używa plików ciasteczek. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie.
Pomysł, wykonanie, osoba odpowiedzialna za działanie serwisu: hm. Szymon Gackowski
...