• Rejestracja
Pierwszy raz tutaj? Zajrzyj do FAQ!
x
Witamy w serwisie zapytaj.zhp.pl, gdzie możesz zadawać pytania i otrzymywać odpowiedzi od innych harcerzy.

Możesz też zdobywać punkty za zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Tutaj pomaganie innym się opłaca! Więcej informacji tutaj!


Na wiele pytań odpowiedź znajdziesz w dokumentach ZHP:


Gotowanie w zastępach podczas HAL w kontekście przepisów sanitarnych

+9 głosów

Witam wszystkich!

Mam potrzebę usystematyzowania rzeczy, które "słyszałem", "gdzieś się obiły" i "ktoś kiedyś komuś powiedział" w kontekście obowiązujących przepisów.

Sprawa wygląda tak - obóz kursowy, uczestnicy podzieleni na zastępy, każdy zastęp ma sam przygotowywać sobie posiłki. W kontekście tego:

  1. Jak powinno być przygotowane miejsce, w którym posiłki będą robione? Czy tutaj też obowiązują wszystkie zapisy dotyczące ilości desek do krojenia i każdego innego małego detalu, czy trzeba przechowywać próbki wszystkiego, co gotują? Jeśli nie - gdzie to jest napisane?
  2. Gdzie znajdę zapis potwierdzający tego, że ci uczestnicy, mimo kontaktu z jedzeniem, nie potrzebują książeczek sanitarnych?
  3. Czy w takim przypadku wystarczające jest prowadzenie jednego wspólnego magazynu żywnościowego?

Na razie tyle - na pewno będę jeszcze się odzywał :) Z góry dzięki za odpowiedzi.

pytanie zadane 4 marca 2015 przez użytkownika staszeknowak (1,879)   4 24 49
Współczynnik akceptacji: 75%
   

2 odpowiedzi

+2 głosów
Zacznij od definicji pojęcia "żywienie zbiorowe". Skoro uczestnicy sami sobie gotują, czy może być mowa o żywieniu zbiorowym i wszystkich tych przepisach? Nie.
odpowiedź 5 marca 2015 przez użytkownika Dominik Jan Domin (9,806)   36 88 189
0 głosów

Cześć,

Właściwie (na stan mojej wiedzy) interesują Cię dwa dokumenty.

  1. Jedyny dokument regulujący bezpośrednio kwestię wymagań odnośnie organizacji obozów czyli
    http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19970120067
     
  2. Instrukcja Głównego Inspektora Sanitarnego stanowiąca furtkę do wprowadzenia pewnych rozwiązań nie akceptowalnych w każdej sytuacji :
    http://poradnik.ngo.pl/files/poradnik.ngo.pl/public/placowki/GIS_instrukcja_sanitarna_2010.pdf

Nie przeglądnąłem ich konkretnie pod kątem Twoich pytań, ale wydaje mi się, że znajdziesz wszystkie odpowiedzi :-)

odpowiedź 5 marca 2015 przez użytkownika Adam Nowak (3,258)   10 24 79
Dodam jeszcze, że instrukcje sanepidu przez same kontrole są... różnie interpretowane. Najlepiej zadzwonić przed obozem, bo coś, co w jednym województwie zostanie zaakceptowane już w innym może nie być.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 427 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2016 w Pomysł na... przez użytkownika epohmi (116)   1 3
+2 głosów
1 odpowiedź 136 wizyt
pytanie zadane 14 lutego w HAL/HAZ przez użytkownika shadrin121 (277)   10 26 34
+1 głos
1 odpowiedź 86 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2018 w HAL/HAZ przez użytkownika DruhHarcerzZHP (124)   2 5
+1 głos
3 odpowiedzi 334 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2016 w HAL/HAZ przez użytkownika Mr.Kurczak (251)   5 10 14
0 głosów
1 odpowiedź 38 wizyt
pytanie zadane 8 lipca w Pomysł na... przez użytkownika Justynaaa (125)   1 6
Ta strona używa plików ciasteczek. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich używanie.
Pomysł, wykonanie, osoba odpowiedzialna za działanie serwisu: hm. Szymon Gackowski
...